Inspiration Tips & tricks

Flybilletter: Skal du booke hos flyselskabet eller bookingportalen?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Du kender det garanteret; Du vil ud at rejse og du går derfor i gang med at lede efter flybilletter, men herfra træder du ind i en jungle af muligheder. Flyselskaber, søgemaskiner, bookingportaler, som egentlig udbyder den samme flybillet, kan have forskellige priser, og hvem skal du så booke din flybillet hos? I denne guide forsøger jeg at give dig et overblik.

Du skal ud at rejse og skal til at booke en flybillet. Først og fremmest kan du selvfølgelig vælge at gå direkte ind på flyselskabets egen hjemmeside, finde din billet og booke den. Du kan også vælge at bruge en søgemaskine til at finde frem til den afgang, som passer dine ønsker, for derefter booke den billigste flybillet, hos en af de mange bookingportaler, som søgemaskinen viser. Der er mange forskellige udbydere af flybilletter, og det kan gøre din bookingproces besværlig. For hvad er forskellen på at booke flybilletten hos flyselskabet, eller hos en bookingportal, og hvad skal du i sidste ende vælge? I denne ”mini-guide” vil jeg forsøge at hjælpe dig på vej og forhåbentlig bliver du klogere på, hvem skal du booke din flybillet hos.

Flyselskaber og søgemaskiner/bookingportaler

Sidder du allerede nu og grubler over, hvad forskellen på flyselskaber og søgemaskiner/bookingportaler er? Så får du her en kort forklaring, for det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvem du booker din flybillet hos.

Flyselskaber

Når du bestiller dine flybilletter direkte hos flyselskabet, laver du en handel mellem 2 parter. Det er derfor nemt for dig at vide hvem du skal gå til, hvis der opstår komplikationer på rejsen – både før, under og efter din flyvning. Når du booker din flybillet, fremgår det tydeligt hvad din billettype indeholder – og hvad den ikke gør. Når handlen kun er mellem dig og flyselskabet, har du derfor nemmere ved at gøre krav på dine rettigheder, hvis dit fly eksempelvis er aflyst eller forsinket.

Søgemaskiner/bookingportaler

Søgemaskiner som f.eks. Momondo, Travelmarket og Skyscanner er geniale værktøjer, til at finde frem til den flybillet, som passer dine ønsker bedst. De søger nemlig på tværs af alverdens flyselskaber – og bookingportaler. Men ligeså geniale som disse søgermaskiner er, ligeså opmærksom skal du også være på, hvem du egentlig booker flybilletten af. Oftest vil du nemlig kunne finde flybilletten billigere hos en bookingportal, som eksempelvis Kiwi, Flybillet.dk eller Tripmonster, end på flyselskabets egen hjemmeside – og det er her du skal være opmærksom!

Vælger du at booke flybilletten hos en bookingportal, er der nemlig ikke længere tale om en aftale mellem dig og flyselskabet, men mellem dig, bookingportalen og flyselskabet. Dette kan derfor gøre det langt mere kompliceret, såfremt du ønsker at ændre din billet, eller hvis der opstår komplikationer under din rejse, som eksempelvis aflyste fly, forsinkelser eller lignende.

Bookingportalerne skal, i teorien, hjælpe dig hvis der sker ændringer på din afgang, men de har også mulighed for at fraskrive sig ansvaret. Gør de dette, skal det fremgå klart og tydeligt, når du booker flybilletten. Opstår der problemer undervejs på din flyvning, kan du derfor risikere at stå i en situation, hvor flyselskabet ikke vil hjælpe dig fordi du har købt flybilletten ”udenom” dem. Hvis bookingportalen samtidig har fraskrevet sig ansvaret, er du derfor for alvor i problemer.

En anden ting du skal være særlig opmærksom på, hvis du booker hos en bookingportal, er gebyrer. Det sker nemlig ofte, at du kan købe flybilletten billigere hos bookingportalen, end hos flyselskabet selv. Hvordan kan det lade sig gøre, tænker du måske? Det kan det fordi bookingportalen i stedet tager ”ekstra fat” når det kommer til gebyrer og tilkøb af forskellige ting, såsom forsikringer og lignende. Du kan godt komme ud for en situation, hvor din startpris er billigere hos bookingportalen, men når du er færdig med at tilvælge bagage og andre ting, er prisen pludselig højere, end en tilsvarende flybillet på flyselskabets egen hjemmeside.

Hvad skal du være opmærksom på ved bookingportaler

Det er derfor vigtigt at du opmærksom på følgende, hvis du vælger at booke flybilletten hos en bookingportal:

Hvad der er inkluderet i prisen: Du skal være opmærksom på hvad du får med i prisen, da der oftest skal tilkøbes håndbagage og andre ydelser, der i sidste ende kan medføre at flybilletten bliver dyrere, end hvis du booker den hos flyselskabet. I nogle tilfælde kan du endda komme ud for, at bookingportalen tager en højere pris for f.eks. håndbagage, end flyselskabets egen pris på selvsamme. Det er derfor utrolig vigtigt at du sammenligner priserne nøje, inden at du booker.

Hvad dine rettigheder er: Du skal altid være opmærksom på dine rettigheder når du skal bestille flybilletter, og gælder både når du booker ved flyselskab eller bookingportal. Bookingportalerne fungerer som et mellemled og er altså en 3. part. Det kan derfor blive svært for dig at gøre krav på dine rettigheder, og du skal derfor være ekstra opmærksom på hvilke rettigheder du har når du køber gennem en bookingportal.

Forsikringer: Mange af de forsikringer som du kan tilkøbe på bookingportaler kan ofte være overflødige, fordi du ofte er dækket af din årsrejseforsikring. Derfor er det en god idé at tjekke hvad din forsikringer dækker inden du tilkøber flere forsikringer. Dette råd gælder ikke kun hos bookingportalere, men også hos flyselskabet selv.

Separate flybilletter/samlet booking: Dette er et område hvor du skal være særligt opmærksom, hvis du booker din flybillet igennem en bookingportal! Her er det nemlig muligt at sammensætte flybilletter på tværs af forskellige flyselskaber – særligt hvis du skal ud på en længere rejse med mellemlandinger. Gør du dette, skal du være opmærksom på om din billet er bookes som en ”samlet flybillet”, eller som separate flybilletter. Er der ikke tale om en samlet booking, kan du risikere at skulle helt ud af lufthavnen, for at chekke ind på den næste flyvning. Her er det altså vigtigt at du læser dine flydetaljer som bl.a. længden på din mellemlanding, og om du skal ud af lufthavnen.

Tjek dine informationer: Det kan hurtigt blive en meget dyr fornøjelse, hvis du skal have rettet en stavefejl i dit navn eller ændret din destination, efter du har gennemført din booking. Et godt råd er derfor at du dobbelttjekker destination, navne, pasnumre, datoer og selvfølgelig om slutprisen er den du blev lovet inden du gennemfører din booking. Dette gælder selvfølgelig uanset om du booker flybilletten på en bookingportal, eller direkte ved flyselskabet.

Hvem skal du booke din flybillet hos?

Der er mange forskellige parametre der spiller ind, men i sidste ende er det selvfølgelig helt op til dig selv. Det vigtigste er at du undersøger tingene grundigt og i sidste ende følger din mavefornemmelse. Jeg har dog opstillet nogle simple parametre, som jeg selv benytter når jeg booker flybilletter. De er her:

Flyselskab fremfor bookingportal

  • Hvis den samlede billetpris er 400-500 kr. billigere hos flyselskabet end hos bookingportalen
  • Hvis der er en risiko for at dine rejsedatoer ændrer sig

Bookingportal frem for flyselskab

  • Hvis den samlede billetpris er 400-500 kr. billigere hos bookingportalen end hos flyselskabet.
  • Hvis du er 100% sikker på dine rejsedatoer

For kort at opsummere, så er mit råd til dig at du altid undersøger og tjekker de forskellige udbydere, inden at du booker din flybillet. Undersøg grundigt hvad der er inkluderet i prisen – og hvad der ikke er. Ligeledes hvordan du er dækket, hvis der opstår problemer på rejsen. Når du ved alt det, får du en bedre fornemmelse af, hvem skal du booke din flybillet hos, og så er det blot at booke flybilletten og glæd dig til at rejse ud i verden!


Vil du gerne vide mere om emnet?
Forbrugerrådet TÆNK har skrevet et par gode artikler, hvor du kan læse endnu mere om dette emne.

Flybilletter: Hvem skal du købe billetten af?
Læs artiklen her:
https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/ferie-og-fritid/foer-rejsen/flybilletter-hvem-skal-du-koebe-billetten-af

Flybilletter: Tjek dette, inden du køber dem
Læs artiklen her:
https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/ferie-og-fritid/foer-rejsen/flybillet-tjek-dette-naar-du-koeber

Oliver fra Travelscoop

Mit navn er Oliver, og jeg er en 25-årig nordjyde med rejsefeber. Med en masse rejseerfaring i rygsækken finder jeg dagligt de bedste rejsetilbud til dig. Du kan læse mere om mig (og Travelscoop) ved at klikke HER. __________________________________________________________________________________________________ Dette indlæg kan indeholde affiliate-links (reklamelinks).

Skriv en kommentar