Inspiration Rejseguides

Den store Berlin guide: Værd at vide

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Millionbyen Berlin er et af danskernes mest foretrukne rejsemål, og den enorme storby har utroligt meget at byde på. For mange kan det virke en anelse uoverskueligt at rejse til en ukendt storby. Derfor har jeg har lavet en komplet guide til Berlin, med alt du skal vide om transport, shopping, sightseeing og meget mere. Læs guiden og bliv klædt på til din storbyferie i Berlin. 

Jeg elsker Berlin, og jeg har lavet rigtig mange scoops dertil.  Mulighederne i Berlin er nærmest uendelige, når det kommer til seværdigheder, shopping og transport rundt i byen. Jeg har derfor lavet en komplet guide til dig, som hjælper dig igennem dit besøg i Berlin, og du får samtidig et par uundværlige tips med på vejen. God læselyst.

Transport til og fra lufthavne

Berlin har to lufthavne, som vi danskere flyver til. Lufthavnene er placeret i hver deres ende af byen. Fælles for dem er, at det er let at komme til og fra lufthavnen – det er dog forskelligt hvordan. Jeg har lavet en transportguide til hver lufthavn, så du let kan finde til og fra lufthaven. Jeg har skrevet om følgende lufthavne i guiden:

Berlin Tegel (TXL)
Berlin Schönefeld (SXF)

Guide til Berlin

Berlin Tegel (TXL)

Berlin Tegel er den største lufthavn i Berlin. Lufthavnen ligger Nordvest fra centrum af Berlin. På ruter fra Danmark bliver lufthavnen typisk benyttet af SAS og EasyJet.

Den absolut nemmeste og billigste måde at komme frem og tilbage til Berlin Tegel er med bus. Jeg anbefaler, at du tager JetExpressBus.

JetExpressBus
JetEXpressBus har to strækninger, der kører busser på fra lufthavnen. Fælles for disse er, at bussen afgår hvert sjette minut, så det er nemt og hurtigt at fange en bus til lige der, hvor du skal bo. Dog kan der være andre køretider om natten, hvilket kan give længere ventetid.

Priserne på en enkeltbillet er:

Voksne (15+ år): 2,80 €
Børn (6-14 år): 1,70 €.

Disse priser er fælles for alle busser, der kører i AB zonen. Jeg anbefaler dog, at du køber et Berlin Welcome Card, hvis du vil anvende offentlige transport på din rejse. Det vil jeg forklare senere i guiden!

TXL
Denne bus kører på strækningen mellem Tegel Berlin og Prenzlauer Berg og gør blandt andet stop ved hovedbanegården (20 minutter), Unter den Linden (30 minutter) og Alexanderplatz (35 minutter).

X9
Denne bus kører på strækningen mellem Tegel Berlin og Zoologischer Garten Station i den vestlige del af Berlin på bare 20 minutter.

Taxa
Det er selvfølgelig også muligt at tage en taxa, hvis du ikke har lyst til at tage offentlig transport. Taxaerne vil være at finde, når du kommer ud af lufthavnen. Priserne på taxa er følgende:

Alexanderplatz (Østlige Berlin): cirka 25 €, som svarer til 185 kr.
Zoologischer Garten (Vestlige Berlin): cirka 21 €, som svarer til 155 kr.

Berlin Schönefeld

Berlin Schönefeld er den anden lufthavn i Berlin og er placeret i den sydlige del af byen og ligger lidt længere væk end Berlin Tegel. Dog er der massere af muligheder for transport ind til Berlin centrum. Det er typisk internationale lavprisselskaber, der flyver til og fra denne lufthavn. På ruter fra Danmark bliver lufthavnen typisk benyttet af Norwegian, EasyJet og RyanAir.

Airport Express Train
Første mulighed er at tage expresstoget, som kører hver halve time mellem kl. 04.00 og 23.00 fra S-Bahn Station Flughafen Berlin-Schönefeld. Du skal gå efter RE7 eller RB14, som er markeret som Airport Express. Disse ekspresstog stopper blandt andet ved Ostbahnhof (17 minutes), Alexanderplatz (21 minutter), Friedrichstraße (24 minutter), Hauptbahnhof (28 minutter), and Zoologischer Garten (32 minutter) og Charlottenburg (36 minutter).

Priserne på en enkeltbillet er:

Voksne (+15): 3,40 €
Børn (6-14): 2,50 €

Disse priser er for al offentlig transport i ABC zonen, da Schönefeld er placeret i zone C.

S-Bahn
Fra Berlin Schönefeld kører der to toge i S-Bahn. Togene kører hvert tiende minut, så det er nemt at hoppe på et tog. Tog S9 kører fra lufthavnen og kører samme rute som Airport Express Train, men der er langt flere stops på ruten. S-Bahn er derfor bedst sent om aftenen og om natten, når Airport Express ikke kører.

Prisen på en enkelt billet er det samme som ved Airport Express:

Voksne (+15): 3,40 €
Børn (6-14): 2,50 €

Det er også muligt at tage bus, men jeg anbefaler dog toget, da rejsetiden med bussen er længere.

Taxi
Det er selvfølgelig også muligt at tage en taxi, hvis du ikke har lyst til at tage med offentlig transport.

Priserne på taxa er som følgende:

Alexanderplatz (Østlige Berlin): cirka 43 €, som svarer til cirka 320 kr.
Zoologischer Garten (Vestlige Berlin): cirka 45 €, som svarer til cirka 335 kr.

Transport i Berlin

Der er mange muligheder for at komme rundt på, hvis du ikke ønsker at gå rundt i Berlin. Mulighederne for offentlig transport er:

S-Bahn
U-Bahn
Regionaltog
Bus

Berlin er inddelt i 3 zoner – A, B og C. Disse zoner afgør prisen for rejsen med offentlig transport.  Lufthavnen Schönefeld ligger i zone C, mens Tegel ligger i zone B.

Zone A dækker centrale Berlin, hvor S-Bahn ringen, der løber rundt og byen indgår. Du finder her byens største seværdigheder.

Zone B er mellem S-Bahn-ringen og bygrænsen. Her finder du blandt andet lufthavnen Tegel.

Zone C er i de omkringliggende forstæder, som ligger op til 15 kilometer fra Berlin. Her finder du blandt andet lufthavnen Schönefeld.

Se et kort over zonerne her: zonekort Berlin

Det er muligt at købe alt fra enkeltturs billetter til månedskort. Der er over 30 forskellige muligheder, så det er fordelagtigt at regne ud på forhånd, hvad der bedst kan betale dig. I det følgende lister jeg en række af de mange muligheder for billetter til offentlige transport, der findes.

Berlin Welcome Card

Jeg vil klart anbefale dig at bestille et Berlin Welcome Card inden din rejse til Berlin. Kortet giver ubegrænset adgang til offentlig transport, samt rabatter til mere end 200 attraktioner og restauranter i Berlin.

Når du bestiller kortet kan du vælge hvor længe det skal gælde. Her vælger du selvfølgelig efter længen på din rejse. Du kan f.eks. vælge et 48-timers kort, 4-dages kort osv.

Hvis du bestiller kortet hjemmefra koster det fra cirka 150 kr. Det kan du gøre her: Bestil Berlin Welcome-Card

Tip til transport
For at få bedst muligt overblik kan du downloade app’en Berlin Subway. Denne fungerer ligesom Rejseplanen, så det er let at finde ud af, hvilket transportmiddel du skal tage for at komme derhen, du gerne vil.

Seværdigheder og oplevelser

Du kender måske allerede til nogle af Berlins mange seværdigheder. Men hvilke skal du vælge? Jeg har samlet mine bud på seværdigheder, du absolut skal se, når du er i Berlin. Jeg har både fundet nogle, der koster penge og nogle der er gratis. Hvis du gerne vil opleve nogle af de seværdigheder, der koster penge, anbefaler jeg, at du køber billetter inden afrejse. På den måde slipper de for lange køer, så du sparer både tid og penge.

Berlin guide

Fjernsynstårnet

Det 368 meter høje fjernsynstårn er et af byen største turistattraktioner og må siges at være en af de ting, du absolut skal opleve, når turen går til Berlin. Tag elevatoren op i cirka 200 meters højde og nyd den flotte panoramaudsigt ud over byen. I fjernsynstårnet finder du også en restaurant, hvor du kan sidde og nyde den utrolige udsigt. Et lille tip: Husk at have kameraet klar, så du kan få nogle flotte billeder udover smukke Berlin.

Pris og billetter
Jeg anbefaler du booker din billet inden rejsen, således at du kan springe køen over. En voksenbillet koster cirka 180 kr. og barn (4-14 år) koster cirka 120 kr.

Du kan bestille dine billetter her: Book billet til TV-tårnet

Placering

Tip:
Du kan også besøge Berliner Dom for at få en billedskøn udsigt over Berlin. Prisen er mere end halveret sammenlignet med Fjernsynstårnet, da et besøg i Berliner Dom blot koster 7€ pr. person. Med sin imponerende arkitektur, fire tårne og en næsten 100-meter høj kuppel er Berliner Dom bestemt et besøg værd.

Madame Tussauds

Besøg det berømte voksmuseum Madame Tussauds og tag selfies med dine yndlingskendisser formet i fascinerende voksfigurer. Tag billeder med sportsstjerner, musikere, skuespillere og mange flere. Som noget nyt kan du være stjernen ”Baby” i den ikoniske film Dirty Dancing – du kan danse på broen eller lade Johnny løfte dig op.

Pris og billetter
Jeg anbefaler du booker din billet inden rejsen, således at du kan springe køen over. En voksenbillet koster cirka 150 kr. og barn (3-14 år) koster cirka 125 kr.

Du kan bestille dine billetter her: Book billet til Madame Tussauds

Placering

Sight Seeing i Berlin – hop-on hop-off

Berlin er stor, så den perfekte måde at få set mest muligt er byen er ved at tage på sight seeing tur med bus rundt i Berlin – det er nemt, og du kan tilrettelægge din dag, helt lige som du vil. Du køber adgang til alle ruter, og du kan hoppe af og på busserne lige så meget, som du vil.

Pris og billetter
Jeg anbefaler du booker din billet inden rejsen, således at du kan springe køen over. En voksenbillet koster cirka 120 kr. og barn (7-14 år) koster cirka 60 kr.

Du kan bestille dine billetter her: Book billet til Madame Tussauds

Tip: Du kan også opleve Berlin fra vandsiden ved at tage kanalrundfart på floden Spree. Det er en utrolig hyggelig måde at opleve Berlin på, og de fleste både tager dig forbi nogle af de store seværdigheder i Berlin.

Gratis seværdigheder og oplevelser

Du har selvfølgelig også mulighed for at opleve en masse seværdigheder og oplevelser i Berlin – som ikke koster noget. Her får du mine anbefalinger.

Berlin guide

Brandenburger Tor og Rigsdagen

Når du besøger Berlin, kan du ikke komme udenom Brandenburger Tor, som er en af de meste besøgte attraktioner. Brandenburger Tor ligger i centrum af Berlin og er et symbol for Den kolde krig og sidenhen genforeningen af Tyskland. Det er noget, du absolut ikke må gå glip af, og dit besøg i Berlin er ikke komplet, før du har fået taget det obligatoriske billede foran Brandenburger Tor.

I forbindelse med dit besøg ved Brandenburger Tor er det oplagt også at besøge Rigsdagen. Rigsdagen – også kaldet Reichtag – er hjemstedet for den tyske Forbundsdag. Rigsdagen er en særdeles populær seværdighed, hvilket skyldes den store glaskugle, der er placeret i midten af bygningen. I glaskuplen får du en unik 360 graders udsigt ud over byen. Og bedst af alt: det er GRATIS at komme op i kuglen. Det eneste, du skal gøre inden, er at registrere dig og det kan du gøre via følgende link: registrer dig her

Placering

East Side Gallery

Gå en tur langs East Side Gallery. Engang var det Berlinmuren. I dag er det det længste udendørs galleri i verden. East Side Gallery er et 1,3 kilometer langt stykke af Berlinmuren, hvorpå der er over 100 smukke malerier.  Det er desuden det længste stykke af Berlinmuren, der er tilbage efter murens fald.

Placering

Checkpoint Charlie

Det legendariske Checkpoint Charlie er bestemt også et besøg værd. Checkpoint Charlie var den mest berømte grænseovergang mellem Øst og Vest under opdelingen af Berlin og er sidenhen blevet symbolet for opdelingen af Øst og Vest. Grænseovergangen var placeret på Friendrichstrasse og var særligt synling dengang. På et berømt skilt stod der: YOU ARE NOW LEAVING THE AMERICAN SECTOR”. I dag er der opstillet en efterligning af grænsestationen på stedet, hvor grænsestationen lå. Det er muligt at se den rigtige grænsestationen, hvis du besøger Checkpoint Charlie Museum.

Placering

Bonustip: Rittersport Chokoworld

Til alle chokoladeelskere er et besøg på Rittersports chokolademusem helt bestemt et besøg værd. Start med at lav din helt egen Rittersport, helt som du vil have den. Mulighederne for smagskombinationer er uendelige! Mens chokoladen køler af, kan du gå en tur rundt i en udstilling om kakaobønner, chokolade og Rittersport. Og hvem elsker ikke chokolade?

Placering

Shopping

Berlin er et shopping-mekka, og der er mange muligheder for at shoppe. I Denne guide giver jeg dig 3 shoppingsteder, du skal besøge for at få stillet din trang til at shoppe.

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm er synonym med shopping i Berlin, da det er den mest populære shoppinggade. På 3,5 kilometer lange shoppinggade finder du de store internationale brands som H&M, Zara, Adidas, Nike og meget mere! Den ene butik er større end den anden. Jeg kan garantere dig, at der er noget for enhver smag på Kurfürstendamm.

Placering

Berlin guide

KaDeWe

På Kurfürstendamm ligger det gigantiske KaDeWe, hvilket er et af de største stormagasiner i Europa – kun overgået af Harrods i London. Du finder et kæmpe udvalg af blandt andet designertøj, skønhedsprodukter, interiør, legetøj og delikatesser spredt ud på 8 etager. Det er svært at komme udenom KaDeWe, når du går på shopping i Berlin. Stormagasinet er en attraktion i sig selv og bestemt et besøg værd.

Placering

Alexanderplatz

Alexanderplatz er kendt for fjernsynstårnet, som er placeret på den berømte plads, men det er bestemt også et sted, der er værd at tage hen for at shoppe. I området finder du mange forskellige butikker og det store center Alexa. I Alexa finder du mere end 180 butikker og 17 restauranter fordelt over 5 etager.

Placering

Mad

Tag til Berlin, og du kommer i madhimlen. Uanset om du er til de lokale specialiteter eller internationale retter, er mulighederne mange i Berlin. Jeg har her samlet mine bud på tyske specialiteter, du skal smage og steder, hvor du skal spise. Du kommer hvert fald ikke til at gå sulten hjem!

Currywurst

Du kan ikke tage til Berlin uden at få en currywurst – det hører sig med! Currywursten er en tysk specialitet, hvor man tager en kæmpepølse, der overdøses af karryketchup og toppes med ekstra karry. Og selvfølgelig skal der pomfritter til.  En rigtig currywurst nydes øjeblikkeligt og brændende varm. Det eneste du skal gøre er at sige: ”Ein curry mit pommes”. Skal du have mayonnaise til, så tilføjer du blot ”rot-weiss”, som betyder rød-hvid. Hvis du bare ikke kan få nok af currywurst, når du er i Berlin, kan du besøge Currywurst museet på Schützenstraße 70.

Berlin guide

Döner kebab

Du kan heller ikke komme udenom en god döner kebab, når du besøger Berlin. Det siges, at döner kebaben blev opfundet i Berlin tilbage i 1971 og med mere end 1300 döner butikker i Berlin, bliver du bare nødt til at smage en af de lækre döner kebabber! En god döner kebab er lækkert krydderet kød i hjemmebagt fladbrød med masser af salat og rødkål. Det kan piftes lidt op med lidt dressing, chili eller hvidløg. Når du bestiller din döner kebab, vil du blive spurgt om, hvilken dressing du vil have til, så beslut dig gerne på forhånd. Et lille tip: ”scharf” betyder stærkt – meget stærkt. En god döner kebab koster 2-4 €, så det er både billigt og lækkert.

Madmarkeder

Er du på udkig efter madmarkeder i Berlin, så har jeg fundet to markeder, der helt klart er et besøg værd. De ligger forskellige steder i byen, men der serveres særdeles lækkert mad begge steder.

KaDeWe

Tag elevatoren op til sjette sal, der kan beskrives som madhimlen. Et gastronomisk orgie af lækre råvarer så langt øjet rækker – intet mindre end 34.000 artikler (!!!). De har for eksempel 1.300 forskellige ostevarianter. Derudover finder du også en blanding af 30 forskellige restauranter, barer og take-away steder. Du kan få lige præcis det, du vil have, og du vil ikke blive skuffet. Det er lidt dyrere end andre steder, men det er bestemt alle pengene værd!

Markt Halle Neun

Er du på udkig efter smagfuldt street food og lokale delikatesser, bør du besøge Markt Halle Neun, som er en af en få markedshaller, der er tilbage i Berlin. I den enorme markedshal finder du et marked med lokale råvarer, der bliver solgt af lokale producenter og landmænd.  Hver torsdag finder du gadekøkkener, hvor du kan købe lækker mad, øl og vin. Der er massere bænke i hallen, hvor du kan slå dig ned og nyde et glas Riesling eller spise en saftig burger.

Der afholdt mange arrangementer med bestemte temaer i ugens løb, så hold øje med deres hjemmeside, som du finder her: Besøg hjemmeside


Jeg håber at denne guide har inspireret, og klædt dig på til at opleve Berlin. Hvis at du har spørgsmål, eller selv ligger inde med et par gode “Berlin-tips”, er du meget velkommen til, at skrive dem som en kommentar herunder.

Oliver fra Travelscoop

Mit navn er Oliver, og jeg er en 25-årig nordjyde med rejsefeber. Med en masse rejseerfaring i rygsækken finder jeg dagligt de bedste rejsetilbud til dig. Du kan læse mere om mig (og Travelscoop) ved at klikke HER. __________________________________________________________________________________________________ Dette indlæg kan indeholde affiliate-links (reklamelinks).

Skriv en kommentar