John og Anders har besøgt Den Dominikanske Republik – et caribisk paradis. Hør om deres rejse og bliv inspireret af deres oplevelse. De har listet en række gode råd, som du kan gøre nytte af, hvis du skal besøge den smukke ø – og mon ikke du får lyst til det, efter at have læst dette indlæg. God læselyst!
Skrevet af: John Habib og Anders Dalgaard
Den Dominikanske Republik – Et caribisk paradis
Ligesom flertallet af europæere, havde vi aldrig tænkt på Den Dominikanske Republik som destination for vores næste ferie, før Travelscoop præsenterede os for landet. Den Dominikanske Republik ligger på øen Hispaniola, som de deler med nabolandet Haiti. Øen har fået sit navn af Christopher Columbus, der i år 1492 opdagede øen og navngav den Hispaniola (Lille Spanien). Den Dominikanske Republik kom under spansk styre, imens Frankrig overtog den del af øen, der i dag er Haiti. De to selvstændige lande har senere løsrevet sig fra henholdsvis Spanien og Frankrig. I mellemtiden har Den Dominikanske Republik dog været styret af Haiti – en kompliceret historie – som også har medført en kompliceret nutid mellem de to lande.
Det er to meget trætte turister, der stiger ud af flyet i Punta Cana lufthavn. Da vi kommer ind og ser køen til paskontrol, frygter vi at skulle bruge de næste 1-2 timer på at gå slalom i takt med de 1000 andre turister, ventende i den lange kø. Der går dog ikke mange minutter, før en ansat i uniform tilbyder os direkte adgang, imod en diskret 20 dollarseddel. Dette er vores første møde med korruptionen i landet. Vi er dog ikke for fine til at takke ja, og sidder allerede i en taxa på vej til vores hotel kun få minutter efter. Vi er nu parate til 12 dages ferie i Punta Cana, Isla Saona og Santo Domingo.
Punta Cana
Punta Cana er et af amerikanernes mest foretrukne feriedestinationer og nu er europærerne også ved at få øjnene op for den caribiske perle. Området er stærkt præget af turisme og består af en lang række luksuriøse hotelresorts langs kyststrækningen. Området er desuden kendt for sine verdensberømte golfbaner. Vi er dog ikke taget hertil for at pløje deres græsplæner, men for at opleve de kridhvide sandstrande og det krystalklare vand.
Vores hotel i Punta Cana ligger helt ud til vandet omringet af andre kæmpestore resorts så langt øjet rækker. Vi fravalgte all-inclusive på hotellet, da vi hellere ville udforske områdets restauranter. I hotellets strandbar bliver vi dog alligevel tilbudt fri bar fra den første dag af den imødekommende bartender, imod lidt diskrete kontanter i drikkepenge. Endnu engang falder landets korruption ud til vores side.
Kun 10 minutter fra stranden ligger Punta Cana Ecological Reserve, et naturreservat, der blandt andet består af et subtropisk skovområde, som indeholder 12 ferskvandslaguner, hvoraf der er mulighed for at bade i 3 af dem. Vi beslutter os for at bruge et par timer i reservatet for at opleve en flig af den uspolerede natur på øen. Selvom vi kun dypper fødderne i lagunerne, er gåturen i sig selv befriende, fordi vi næsten er de eneste besøgende på dette tidspunkt. Reservatet er generelt ikke så turistbesøgt, hvorfor turen er en god timeout fra de befolkede strande.
I præcolombiansk tid troede de indfødte Taino indianere, at disse laguner var øens øjne, fordi de hver for sig lignede et stort øje, når sollyset trængte igennem trækronerne og ramte den blanke overflade på de mandelformede laguner. Derfor blev lagunerne også døbt ”Ojos Indigenas”, som betyder Oprindelige Øjne. Taino indianerne troede desuden at lagunerne havde helbredende kræfter. Om dette er sandt skal vi ikke kunne svare på, men vi kan i hvert fald fortælle, at det er en sund og fredfyldt gåtur for både krop og sjæl.
Under vores ophold i Punta Cana oplever vi kun en enkelt dag med dårligt vejr, som vi beslutter os for at bruge på shopping. Punta Cana og Den Dominikanske Republik i det hele taget emmer ikke af interessante shopping muligheder. Deres shoppingcentre indeholder mange lokale butikker og kun ganske få internationale butikker. Vores bedste bud på et shopping center af international standard hedder Blue Mall og ligger tæt på lufthavnen. Blue Mall byder blandt andet på Caribiens største Zara og en række andre internationale butikskæder.
Punta Cana byder på madlavning inden for alle kategorier, men det kan være svært at skabe sig et overblik over de bedste restauranter. Rigtig mange restauranter bliver ufortjent vurderet med 4-5 stjerner på Trip Advisor og de lokale bliver nemt imponeret over restauranternes madkvalitet. Vores erfaring er, at dominikanerne er mest kompetente inden for fisk og skaldyr, hvilket er helt naturligt, da landet jo er omringet af det caribiske hav, hvori de friskeste råvarer lever. Den bedste fisk og skaldyr restaurant vi besøger på rejsen hedder Jellyfish og ligger helt ud til vandet. Har du lyst til at sætte tænderne i en saftig bøf, kan vi anbefale restauranten Outback Steakhouse, hvor kun den bedste kvalitet af bøffer bliver serveret.
Da vi ankommer til Punta Cana, er det midt under amerikanernes Spring Break. Det kan mærkes ved, at unge, amerikanske studerende pryder natten med ekstra liv og det vil vi selvfølgelig også være en del af. De fleste natklubber i Punta Cana opererer med et fri-bar koncept, hvor alle gæster betaler ved indgangen for enten fri bar, eller en bordpakke.
På natklubben Coco Bongo oplever vi et imponerende sceneshow som strækker sig over hele natten. Dette sted leverer en fest du ikke kan opleve andre steder. Dog tager de imponerende sceneshows meget fokus og det kan derfor være svært at komme i snak med andre festglade mennesker i løbet af natten.
Det er der til gengæld mulighed for på natklubben, Imagine. Denne natklub ligger i en underjordisk grotte og det er en unik oplevelse at feste i disse omgivelser. Grotten er opdelt i flere hulerum, som spiller forskelligt musik på forskellige lydniveauer. Her er altså rig mulighed for både at danse til høj musik og samtale i grottens lounge områder.
Efter et par nætter i byen tilbringer vi en dag på Pearl Beach Club, som har de perfekte omgivelser til at restituere. Pearl Beach Club indeholder både en privat strand, swimmingpools, lounges, barer og restauranter. Nu er batterierne opladte og vi er klar til at tage på udflugt væk fra Punta Cana.
Isla Saona
På alle hoteller og i små boder på stranden sælges forskellige heldagsudflugter væk fra Punta Cana. Generelt sælges de samme udflugter billigere i boderne på stranden i forhold til hotellernes priser. Blandt andet sælges der en heldagsudflugt til øen Isla Saona. Isla Saona er en uspoleret paradis-ø, der efterhånden ikke findes mange af i verden og selvom strandene i Punta Cana er smukke, kan de ikke måle sig med dette paradis!
Vi bliver hentet kl. 7 om morgenen på vores hotel og bliver kørt til et fælles opsamlingssted, hvor en motorbåd venter på os. På vej ud til Isla Saona foretager båden et stop midt ude på havet, hvor vi lægger anker i den næste halve time. Da vi træder ud af båden med en drink i hånden, er det som at træde ud i en kæmpestor, naturlig swimmingpool. Vandet går os kun til navlen og er lige så krystalklart, som det kun findes på bagsiden af et postkort.
Efter et par drinks i det klare vand stiger vi igen ombord på motorbåden og sætter kurs mod Isla Saona. Da vi går i land på øen fornemmer vi med det samme den ægte følelse af at gå i land på en øde ø. Øen fremstår næsten lige så uspoleret, som da Christopher Columbus betrådte stranden for første gang i 1494. Vi har omkring 3 timer på øen for os selv, før vi igen sejler til søs. Tiden går hurtigt med frokost, lidt solbadning og selvfølgelig udforskning af øen.
Da vi igen stævner ud, er det denne gang på en stor katamaran med plads til solbadning på dækket. Det er vigtigt at holde væskebalancen vedlige i den bagende sol. Heldigvis er der fri bar på hele sejlturen der tager omkring 2 timer før vi er tilbage i land, hvorefter vi bliver kørt tilbage til hotellet.
Efter nogle afslappende dage i Punta Cana og Isla Saona trænger vi til at opleve noget andet end palmestrande og indersiden af et resort område. Alle hoteller i området samt lokale strandsælgere tilbyder heldagsudflugter til landets hovedstad, Santo Domingo. Vi beslutter os dog for at tage af sted på egen hånd med en overnatning i hovedstaden – og det kan vi varmt anbefale!
Santo Domingo
Inden afrejse har vi talt om at leje en bil og selv køre turen til Santo Domingo, men efter at havet set hvordan de lokale begår sig i trafikken, bliver vi hurtigt enige om, at vi er mere trygge ved offentlig transport. Fra busstationen i Punta Cana kører en ekspresbus til Santo Domingo hver anden time. Turen varer ca. 3 timer i en bus med aircondition, gratis wifi og film undervejs. Alt dette for kun 9 USD! Vær dog opmærksom på, at billetter kun kan købes på stationen, samt at ruten er populær for de lokale og at bussen derfor hurtigt bliver fyldt. Vi vil anbefale at være på stationen minimum en time før afgang for at være sikker på en plads.
Da vi ankommer til Santo Domingo tidlig eftermiddag, tjekker vi ind på vores hotel, som ligger i den gamle del af byen (Zona Colonial), efterlader vores beskedne håndbagage på hotellet og går straks på opdagelse i den gamle bydel.
Vi når dog kun få meter ned af gaden, før vi møder en lokal mand ved navn George. George er 67 år gammel og har arbejdet på gaden som turguide i sit eget beskedne enmandsfirma igennem 40 år. Vi spørger George, om han kender en god restaurant i nærheden, hvor vi kan spise frokost og han ved lige hvor han vil vise os hen!
På vej hen til restauranten får vi en smagsprøve på Georges enorme historieviden om byen og den entusiastiske turguide leder os forbi et utal af seværdigheder og små ukendte skatte på vej hen til restauranten. Blandt andet kommer vi forbi en række spændende gamle bygninger og ruiner, såsom den første katedral i den nye verden (Cathedral of Santa Maria la Menor), det første hospital i den nye verden (Hospital of St. Nicolas of Bari) samt paladset Alkázar de Colón, som i sin tid blev bygget til Christopher Columbus’ søn Diego Columbus og hans kone.
Vi bliver så betaget af George og hans historier at vi helt glemmer hvor vi er på vej hen. Da vi 2 timer senere ankommer til restauranten, er vi godt klar over, at vi er blevet narret til at tage med George på en guidet tur igennem byen, men samtidig er vi så begejstret over oplevelsen, at vi med glæde betaler ham for hans selskab! Vi siger farvel til George og oplever resten af byen på egen hånd.
Den gamle bydel byder på mange ruiner og gamle bygninger med hver sin spændende historie at fortælle, men byen bærer også stærkt præg af farverige huse, som pryder de små gader og giver den samme fornemmelse af at være sendt 50 år tilbage i tiden, som man kan opleve det på Cuba. Det er da heller ikke uden grund at flere hollywoodfilm med scener fra Cuba er optaget i Santo Domingos gader. Her kan blandt andre nævnes Godfather 2 og Fast & Furious 4. Vores favoritgade i forhold til farverige huse er José Reyes Street, hvor farverne gul, grøn, blå, hvid og brændt orange danner baggrund til det perfekte Instagrambillede fra ferien.
Den Dominikanske Republik er især berømt for sin produktion af rom, kaffe og tobak og her i den gamle bydel kan du finde den højeste kvalitet til de laveste priser i de små lokale butikker. Vi besøger blandt andet en lokal tobaksforhandler ved navn José. José håndruller selv sine cigarer i sin lille butik, La Leyenda del Cigarro. Hos José kan du finde alle former for cigarer. Milde, stærke og med eller uden smagstilsætninger. Alle cigarer i butikken kan købes i løsvægt eller som færdige æsker. Den perfekte souvenir finder du her hos José i La Leyenda del Cigarro!
Vores aften i Santo Domingo tilbringer vi i den nye bydel. Vi har bestilt bord på Sophia’s Bar & Grill, som er et in-sted for unge lokale, der tilhører den rigeste procent. Stemningen på restauranten er god og maden er fantastisk. Omkring kl. 22 bliver der skruet op for musikken og flere unge mennesker strømmer til. Vi falder hurtigt i snak med en gruppe unge lokale og beslutter os omkring midnat for at tage med dem videre på en natklub. Den sikreste og samtidig billigste måde at komme rundt i Santo Domingo er med Uber. Ifølge de lokale vi møder, kører der mange uautoriserede taxaer rundt i Santo Domingo, som snyder både turister og lokale til at betale overpris, eller ligefrem berøver dem de samler op.
Dagen efter vågner vi op på vores hotel i den gamle bydel. Vi vågner med en lettere hovedpine forsaget af lidt for mange drinks, men med en næsten fyldt tegnebog på trods af vi har festet som konger. Alkohol i barer og på natklubber i Santo Domingo koster nemlig kun omkring en tredjedel af danske priser, hvis man køber deres lokale mærker. Vi tager ekspresbussen retur til Punta Cana og føler os mange spændende, kulturelle oplevelser rigere efter et par dage i hovedstaden.
De 5 bedste råd vi gerne selv ville have haft inden vi rejste:
1. Book hotel helt ned til stranden
Sørg for at booke hotel helt ned til stranden, da store dele af stranden er privat og I ellers kan risikere kun at have begrænset adgang til strand.
2. Betal kontant med USD eller eller Pesos (lokal valuta)
Hæv en god mængde amerikanske dollars hjemmefra, da mange steder ikke tager imod betalingskort, eller tager et højt gebyr for betalingen. Hæv alternativt en mængde pesos i løbet af rejsen. Vær dog opmærksom på at I maksimalt kan hæve 10.000 pesos (1250 kr.) om dagen og at denne valuta intet er værd uden for Den Dominikanske Republik.
3. Brug Uber eller autoriserede taxier som transportmiddel
Uber er kun tilgængeligt i hovedstaden, Santo Domingo, men her er denne transportform klart at foretrække. Ellers bed jeres hotel om et telefonnummer på en autoriseret taxi. På den måde kan i altid få personalet fra steder i besøger til at ringe efter taxi til jer.
4. Vær ikke bange for landets korruption, men vær opmærksom
Der er ingen grund til at være bange for landets korruption, men sørg for at være kritisk over for hvem I handler med, da nogle vil forsøge at snyde turister for egen vinding. Dette gælder både i forhold til boder, taxier, gadesælgere mv.
5. Download et offline kort til din mobiltelefon
Det kan være svært at gå på opdagelse i Santo Domingo på egen hånd uden et kort eller GPS. Derfor er det en god idé at sørge for på forhånd at downloade et offline kort over byen til jeres mobiltelefoner, til når I er uden internet. Vi brugte selv applikationen, MAPS.ME.
2 Comments
Hej Oliver,
Tak for et spændende og inspirerende indlæg. Vi skal afsted til Punta Cana 11 dage i februar, og glæder os vildt meget. Udover Saona påtænker vi også en tur med Zipliners. Er der ellers andet du kan abbefale? Valgte I at blive vaccineret?
Med Venlig hilsen
Janni
Hej Janni.
Tak for din kommentar! Dette indlæg er et gæsteindlæg og det er derfor (desværre) ikke mig, som har været en tur i Den Dominikanske Republik. Men jeg er sikker på, at I nok skal få en fantastisk tur til Punta Cana – jeg er utrolig misundelig! 😎
God søndag, og tak fordi du følger med.